BHV Cursus
De cursus was verplaatst van een mooie landelijke locatie naar het hoofdkantoor van onze organisatie. De meeste mensen die in de zorg werken zijn niet van die zitters mij idem. De heenreis naar het hoofdgebouw was dan ook niet relaxt. Ik was in mijn hoofd al manieren aan het bedenken om wakker te blijven. De enige locatie wat ik kon bedenken waar BHV kon plaats vinden was namelijk boven in de vergaderruimte, daar is geen plek om te oefenen met de brandblussers ect.
De eerste kleine glimlach kwam tevoorschijn. Een bekend gezicht, een instructeur met passie en die door zelf het een en ander te hebben meegemaakt zich makkelijker kan verplaatsen in de situaties die wij evt. hebben meegemaakt.
De cursus vond niet plaats in de vergaderzaal, waar ik me persoonlijk al erg druk over maakte, maar in de garages achter het hoofdgebouw. Deze waren door onze instructeur en zijn manschappen omgebouwd van een simpele garage naar een zorgappartement en de grote garage was omgebouwd tot een leslokaal.
Eenmaal binnen stond de koffie en thee klaar. De instructeur vertelde hoe de ochtend eruit kwam te zien. We begonnen met een voorstel ronde. We waren met een kleine groep en allemaal werkzaam op dezelfde locatie, dit geeft een vertrouwd gevoel.
Daarna kwam de theorie die we al jaren moeten kennen, toch merk je dat het wegzakt en het goed is dat het herhaald wordt. Ondertussen kwam de LOTUS even goeie dag zeggen, snel verdween hij om spullen klaar te zetten. Nadat de meeste theorie was besproken werd het tijd om onze overalls aan te doen, helm op te zetten en handschoenen mee te nemen. Er werd een rondleiding door het appartement gegeven. Deze bestaat uit een keuken, badkamer en slaapkamer met een hoog/laagbed, die we op de meeste locaties hebben staan. De ruimtes die niet meededen waren netjes afgebakend met plaklinten.
Tijd om alles even te laten bezinken en voor de instructeur en de LOTUS om zich klaar te maken voor de praktijkoefening.
De eerste oefening ging van start, iets dat iedereen kan overkomen, namelijk vlam in de pan. Nadat we de oefening klaar hadden, gingen we evalueren. Dan kom je er toch achter dat je in de praktijk anders handelt dan je theorie. Hierna een oefening waarin een man onwel is geworden.
Na dit te hebben gesproken was het tijd voor de escape room.
Een escape room met BHV handelingen. We gingen met z’n allen naar het “appartement” waar we op de gang een filmpje te zien kregen, waarin onze instructeur een ambulancebroeder speelde. Een ambulance broeder die het te druk had om alle handelingen zelf uit te voeren en onze hulp erg nodig had om alles en iedereen te verzorgen in veiligheid te brengen. Samen met een collega gingen we in de badkamer kijken en toen viel de deur achter ons dicht en de klink “viel” eruit. Het was nu echt begonnen. We gingen overal opzoek naar aanwijzingen. We haalden de wasmachine leeg, gelukkig waren dit schone handdoeken en geen vieze washandjes of stinksokken. We werden doormiddel van camera’s die in de kamers hingen goed in de gaten gehouden. Als we een handeling hadden uitgevoerd kwam ambulancebroeder Dirkjan weer in beeld met een van de code. In elke kamer zit een deel van een puzzelstukje, als je die hebt gevonden kun je je collega’s gaan helpen.
Wij zijn er goed uitgekomen met z’n allen en binnen de tijd.
Met een grote glimlach en een dikke duim vertrokken we weer. De ene weer richting de werkvloer en de ander genoot nog van een vrije middag.
Kortom een geslaagde, leerzame en zeker niet saaie BHV cursus en die zeker voor herhaling vatbaar is.
Arris van der lugt